Houtrot reparatie

Houtrot reparatie is iets dat u ten alle tijde wil voorkomen. Beter voorkomen dan genezen. Houtrot repareren brengt onnodige hoge kosten met zich mee. Houtrot is een serieus probleem voor het hout van uw woning. Wanneer houtrot geconstateerd wordt is het direct tijd om hier wat aan te doen. Het aangetaste hout moet worden gerepareerd of worden vervangen.

Misschien roept deze foto vragen bij u op als:

  • kan ik het voorkomen?
  • Hoe herken ik houtrot?
  • Waar komt houtrot voor? Binnenshuis of buitenshuis of beide?
  • Wordt alleen oud hout aangetast door houtrot?
  • Is houtrot zelf te repareren?
  • Moet het hele object waar houtrot wordt aangetroffen worden vervangen?

Zoals je hierboven ziet zijn er veel vragen die je kan stellen over houtrot. In dit artikel zullen wij antwoorden geven op de belangrijkste vragen.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot vindt je over het algemeen terug in hout dat zich buiten bevindt. Het probleem kenmerkt zich dan ook dat het van binnenuit in het hout verspreid. Vocht en klimaat spelen hierbij de belangrijkste rol als boosdoener voor houtrot. Houtrot ontstaat wanneer er meer vocht in het hout zit dan dat eruit gaat. Hierdoor neemt het vochtgehalte toe en ontstaat er houtrot. Het risico op houtrot kan ontstaan wanneer het vochtgehalte meer dan 20% is. Dit wordt verergerd door slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheidsgraad van meer dan 65% met omgevingstemperaturen van boven de 23 graden. De combinatie van deze factoren zorgen voor een ideaal klimaat waarin schimmels zich kunnen gedijen. Houtrot is dus eigenlijk een schimmel dat ontstaat in het hout. Zoals bekend vermeerderd een schimmel zich in hoog tempo en blijven in stand bij een combinatie van zuurstof en vocht. Wanneer één van deze factoren geëlimineerd wordt vind er ook geen verrotting plaats. Houtrot ontstaat voornamelijk op plekken waar houten constructiedelen van een woning niet voldoende onderhouden worden. Goed onderhoud kan houtrot dus voorkomen of sterk reduceren. Zelfs bij hardhout kan dit echter gebeuren. In de praktijk komt dit gelukkig weinig voor, dit komt omdat hardhout van nature heel weinig vocht kan opnemen en dus te droog is om houtrot te vormen. De verschillende houtsoorten hebben dus allen een andere uitwerking op houtrot.

Voorkomen van houtrot

Zoals wij hierboven hebben uitgelegd komt houtrot voor onder de ideale omstandigheden waar veroorzakers aanwezig zijn. Er zijn een aantal zaken waaraan wij niks kunnen doen zoals, weersinvloeden, aanwezigheid van zuurstof. Het belangrijkste dat u wel kunt doen om houtrot te voorkomen is de conditie waarin het hout zich bevindt versterken en verbeteren. Door professionele onderhoud kan een hoop leed voorkomen worden.

Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Hout op een grondige manier behandelen en bewerken met verf of impregneren. Bijschuren en het hout voorzien van nieuwe verf. Dit moet gebeuren op een periodieke basis, niet pas wanneer het verf van het hout brokkelt.
  • Wanneer spijkers en schroeven zich in het hout bevinden de gaten ten alle tijden afdichten met plamuur.
  • Klemmende ramen en deuren weer in het gareel zetten. Vocht laat zich op deze plekken lastig ventileren.
  • Ook in houtwerk waar kierende ramen en deuren niet goed afsluiten kan houtrot ontstaan doordat er vocht bij kan komen. Ook hier is het weer belangrijk dat deuren en ramen goed en passend sluiten.
  • Bevestigingsmaterialen zoals scharnieren, en sloten van de ramen moeten zodanig bevestigd zijn dat er zich geen vocht achter kan nestelen.

Waar komt houtrot voor?

Houtrot komt voornamelijk voor op plekken dat zich buiten bevindt. De oorzaak komt vaak vanuit binnenshuis, met name in kelders of bij zolders zien wij houtrotvorming omdat dit plekken zijn waar zich vaak vocht ophoopt of slecht worden geventileerd. Vaak zien wij houtrot bij kozijnen van ramen en deuren of zelfs steunbalken.

Hoe kan je houtrot herkennen?

Houtrot is te herkennen aan:

  • Een zwarte of roestbruine kleur, met name op ongeverfd hout
  • Het hout heeft een zachte structuur en delen laten los
  • Het hout is verzadigd met vocht
  • Er vormen opzwel- en krimpeffecten in het hout
  • Het verf op het houtwerk breekt af, is gebarsten of laat los

Bovenstaande punten betekenen niet altijd dat houtrot hiervan de oorzaak is of dat er sprake is van houtrot. U kunt dit testen door op het houtwerk te kloppen om houtrot te herkennen. Wanneer u een zacht en sponzig geluid hoort is er een grote kans dat er zich houtrot bevindt in het houtwerk. U kunt ook met een puntig voorwerk in het hout steken, zo voelt u direct of het hout sterk is of niet. Bij het aankopen van een nieuwe woning, en u hebt het gevoel dat er houtrot in het houtwerk bevindt, doe dan altijd een bouwtechnische keuring. Wanneer achteraf blijkt dat het een ernstige vorm is van houtrot zijn de kosten niet te overzien en kunt u dit niet claimen.

Controleren op houtrot

Houtrot kan ook ongemerkt voorkomen. Het is daarom belangrijk om periodiek te controleren op de aanwezigheid van houtrot door het houtwerk te controleren op zachte plekken. Houtrot vormt zich niet in één dag en is een proces waarbij het houtwerk langdurig bloot staat aan de verschillende veroorzakende factoren. Wanneer u hier vroegtijdig bij bent kan een hoop leed en kosten bespaart worden. Let hierbij op de volgende punten. Houtwerk dat behandeld is met verf met een hoog elasticiteit kan houtrot goed verbergen zonder dat u het opmerkt. Dit terwijl het binnen in het hout aan het rotten is en wordt aangetast. Daarom is het belangrijk dat hout wat gevoelig is voor houtrot preventief te controleren. Dit kan je doen door met een scherp voorwerp zoals een priem in het hout te prikken om zachte delen te ontdekken. Wil houtrot controleren op een professionele manier, maak dan gebruik van een vochtigheidsmeter. Bij een percentage van meer dan 20% vocht is het raadzaam om verder onderzoek te doen. Het is belangrijk om te weten dat wanneer u houtrot ziet, dit het topje van de ijsberg kunnen zijn, en het dus erger is binnen in het hout dan u in eerste instantie kan zien.

Gevolgen van houtrot

Naast dat houtrot het aanzicht niet mooier maakt verzwakt dit ook de kwaliteit van uw houtwerk. Door de houtrot wordt het hout steeds meer aangetast en kunnen problemen ontstaan zoals lekkages. Bevat houtrot zich in constructieve delen van uw woning of pand dan kan er ernstige schade ontstaan aan de constructie zelf, deze wordt dan verzwakt. Dit wil je ten alle tijden voorkomen omdat dit kan leiden tot gevaarlijke situaties waarbij de veiligheid niet gewaarborgd kan worden uzelf in uw woning bezoekers van uw bedrijfspand. Wanneer dit het geval is dient u verdere inspectie te doen of te laten plaatsvinden.

Als erkende vakschilder kunnen wij op professionele wijze het houtrot herstellen. Dit doen wij doormiddel van een Sikkens Componex Systeem. Dit systeem hersteld houtverbindingen en vormen een ijzersterke blijvende basis voor goed schilderwerk.

Wilt u houtrot reparatie op professionele wije verholpen hebben? Neem dan contact met ons op.

offerte-knop

houtrot in raamkozijn

houtrot

houtrot reparatie